3.628 okunma

Eşinizi Anlaşmalı Boşanmaya Nasıl İkna Edebilirsiniz?

Boşanmanın sonuçları çoğu zaman kafa karıştırıcı olabilir. Velayet ve mal paylaşımı konusunda bilgi eksikliği yüzünden eşler için neyin adil olduğunu belirlemek oldukça zor olabilir.

Neyin adil olduğuna dair herkesin farklı bir fikri vardır, adil olmak her zaman yarı yarıya paylaşalım anlamını taşımaz.

Velayet kararı, nafaka, mal paylaşımı ve tazminat gibi konularda hukuki anlamda birçok detay var ve eşlerin bu sorunları kendi başlarına çözmeye çalışması gerçekten çok zor.

Anlaşmalı boşanmak hem sizi mahkeme ile uğraşmaktan kurtarıyor, hem de özel hayatınızda yaşananları gündeme getirip tekrardan yıpranmanızı engelliyor.

Boşanmayı eşinize karşı ilk kez gündeme getirdiğinizde büyük ihtimalle şu gibi cümleler kuracaksınız: Biz ve çocuklar için adil olanı istiyorum, boşanma sürecinin bir savaşa dönüşmesini istemiyorum ve bu yüzden anlaşmalı olarak boşanmak istiyorum.

Bu tarz sözler gerçekten mantık dolu. Ancak adil bir şekilde boşanmayı istemekle neyin adil olduğuna karar verebilmek tamamen farklı iki meseledir. O halde her iki iş için de adil olan anlaşma şartlarına nasıl ulaşabilirsiniz?

Anlaşmalı Boşanmada Adil Olabilmek

Adil bir anlaşmanın nasıl sağlanacağını anlatmadan önce, ilk etapta anlaşmalı boşanmanın unsurlarını anlamanız gerekir.

Çekişmeli boşanma davasında göz önünde bulundurmanız gereken onlarca şey varken, anlaşmalı boşanmada sadece çözülmesi gereken 4 ana konu vardır ve şunlardır:

  1. Çocuğun velayeti ve kişisel görüş zamanları,
  2. Çocuğa verilecek nafaka,
  3. Eşlere verilecek nafaka ve miktarları,
  4. Evlilik içerisinde edinilmiş malların belirlenmesi, kişisel malların belirlenmesi ve malların nasıl paylaşılacağına karar verilmesi

Şimdi de anlaşmalı boşanmada göz önüne alınması gereken bu 4 kategorinin her birine daha yakından bakalım.

1-) Çocuğun Velayeti ve Kişisel Görüş Zamanları

Bir ebeveynin çocuğuyla geçirdiği zamandan daha değerli bir şey olmadığını biliyorsunuz.

Ne yazık ki anlaşmalı boşanma protokolünde çocuğun tam zamanlı velayetini almadıkça çocuğunuza tabiri caizse yarı zamanlı ebeveynlik yapmaya başlayacaksınız.

Ve bu durum canınızı acıtabilir.

Bir yandan çocuklarınızla mümkün olduğunca çok zaman geçirmek istiyorsunuz. Öte yandan, eşinizin iyi bir insan olduğunu ve onun da çocuklarla olabildiğince fazla zaman geçirmesini istiyorsunuz.

Böyle bir aşamada iyi bir ebeveyn olmanın ne anlama geldiğini bilmediğinizi fark ediyorsunuz, iyi bir ebeveyn olabilmek ve adil davranabilmek için nasıl davranışlar sergilemeniz gerektiğini düşünüyorsunuz…

2-) Çocuk İçin Nafaka(İştirak Nafakası)

Yasalarımız bize çocuklar için mutlaka nafaka verilmesi gerektiğini emretmektedir. Yani velayet sahibi olmayan eş velayet sahibi olan eşe çocuk adına harcanmak üzere nafaka vermekle yükümlüdür.

Aslında çocuk için yeterli nafakayı en bilecek kişi yine eşlerin kendisidir. Çünkü çocuğu tanıyordur, alışkanlıklarını olası harcamalarını tahmin edebilecektir.

Çocuklar için nafaka tutarını belirlerken evlilik süresince çocuğun ne gibi harcamalar yaptığını düşünün, hayatlarını devam ettirebilmek için ne gibi giderleri olduğunu göz önünde bulundurun.

Boşandıktan sonra da çocukların bu hayat tarzına devam etmeleri için ne tutarda nafakanın yeterli olacağına karar verin.

3-) Eş Nafakası

İster uzun süren bir evliliğiniz olsun, ister sadece birkaç yıldır evli olun, adil bir nafaka belirlemek zordur. Çünkü nafakayı belirleyen hazır bir denklem yoktur. Yani eşimin maaşının yüzde %20’si  nafaka olarak bana verilmeli gibi bir sonuca varamazsınız. Çünkü hukuken böyle bir kanun veya uygulama yoktur.

4-) Evlilik Malları ve Borçlarının Paylaşımı

Boşanmada malların paylaşımı için iki yöntem vardır: “edinilmiş mallar” ve “kişisel mallar”. Edinilmiş mallar yarı yarıya paylaşılır. Kişisel mallar ise bizzat o eşe aittir.

Ancak eşler sadece bu yöntemlerle sınırlı değildir. Eşler anlaşmalı boşanmada niteliği ne olursa olsun malları dilediği gibi paylaşabilir ve hakim de bu sözleşmeyi onaylamak zorundadır. Yani hakim anlaşmalı boşanmada mal paylaşımına müdahale edemez. Eşler serbesttir.

Anlaşmalı Boşanmayı Sorunsuzca Halledebilmek İçin Ne Yapmalısınız?

Peki anlaşmalı boşanma sözleşmesinin adil olduğuna kim karar veriyor?

Yukarıda açıkladığımız velayet ve mal paylaşımı meselelerinin nasıl çözüleceğine dair birçok kirli bilgi olabiliyor ve kafanız karışabiliyor. Bu nedenle uzman bir anlaşmalı boşanma avukatından yardım almanız her zaman şiddetle tavsiye edilir.

Evliliğinizi adil bir şekilde sona erdirmek için boşanma avukatından yardım alın. Boşanma avukatı eşinizin anlaşmalı boşanmayı kabul etmesi için her türlü arabuluculuk yolunu deneyecektir. Size başarılı bir şekilde rehberlik edecek, bilgi ve uzmanlığı ile süreci son derece hafif bir şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*