Adana Adliyesinde yargılamaların hızlandırılması gündeme geldi

Adana Adliyesindeki 18 Eylül açıklamasında hedef süre ve yargılamaların hızlandırılması ele alındı. Açıklama, aile davaları için kesin bitiş tarihi vermiyor.

Adalet Bakanlığının 18 Eylül 2026 tarihli duyurusuna göre, Adana Adliyesinde yapılan toplantıda dosyaların makul sürede sonuçlandırılması ve kararların hukuki isabeti birlikte ele alındı. Açıklamada, hazırlanması planlanan 13. Yargı Paketi kapsamında yargılamaları hızlandıracak çalışmalar yapılacağı belirtildi.

Toplantıda hâkim ve savcıların sahadan ilettiği önerilerin mevzuat çalışmalarına aktarılması üzerinde duruldu. Dosyaların hedef süre içinde bitirilmesi kadar verilen kararın adil olması gerektiği de vurgulandı. Bakanlığın Adana ziyaretine ilişkin duyurusu, bu başlıkları bir çalışma gündemi olarak aktarıyor.

Adana’daki aile davaları açısından açıklamanın kapsamı

Yargılama süresi, Adana’da boşanma ve velayet dosyası bulunan aileler bakımından da takip edilen bir konu. Bununla birlikte, duyuruda aile mahkemelerine özgü yeni bir bitiş takvimi veya her davanın belirli bir ay içinde sonuçlanacağına ilişkin güvence yer almıyor.

Yeni paketle ilgili çalışma açıklaması, kendi başına yürürlüğe girmiş bir kanun hükmü oluşturmuyor. Duyuruda geçen ekim hedefi, 18 Eylül tarihinde ifade edilen planı anlatıyor. Bu haberde söz konusu plan, kesinleşmiş bir yürürlük tarihi olarak sunulmuyor.

Dava süresini değerlendirirken

Mevcut dosyaların aşamalarını ve süreyi etkileyen işlemleri anlamak için boşanma davasının süresine ilişkin rehber incelenebilir. Süreci dilekçe hazırlığından duruşma aşamasına kadar daha geniş bir çerçevede değerlendirmek isteyenler, Adana’da boşanma davalarında deneyimli Avukat Saim İncekaş‘ın boşanma sürecine ilişkin açıklamalarını da inceleyebilir. Bir çalışma açıklamasından hareketle dosyanın biteceği güne ilişkin hesap yapılmamalı.

Kaynak açıklamasının tarihi: 18 Eylül 2026. Haberin hazırlanma ve kaynak kontrol tarihi: 10 Ekim 2026.

5/5 - (1 vote)